Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Elif Günal

KANSERSAVAR BROKOLİ

Lahanagiller familyasının bir üyesi olan brokoli İtalya ile anılan ve o bölge ile özdeşleşmiş bir sebzedir. Brokolinin dünyaya yayılması ve tanınması 1900’lü yıllarda olmuştur. Besin değerleri tam olan bir gıdadır. 1 bardak çiğ brokoli günlük C vitamini ihtiyacın % 153’ünü, folat ihtiyacının % 14’ünü, A vitamini ihtiyacının % 11’ini ve diyet lifi ihtiyacının da % 9’unu karşılar.
Brokolinin Faydaları Nelerdir ?
· Yapılan araştırmalar brokolinin etkin bir kanser düşmanı olduğunu göstermektedir. Tümörlerin büyüme hızını % 60 oranında azalttığı ve büyümüş tümörlerin boyutunu % 75 oranında küçülttüğü tespit edilmiştir. Brokoli suyu kanser oluşumuna sebep olan serbest radikallerin kolay bir şekilde vücuttan atılmasını sağlayarak kanser oluşumunu büyük ölçüde ortadan kaldırır. Uzmanlar bu nedenle haftada 1-2 kez de olsa brokoli tüketilmesi gerektiğini söylerler. Ben de bir bilirkişi olarak özellikle tam mevsimiyken brokoliyi sofranızdan eksik etmeyin diyorum.
· İçeriğindeki sülfür maddesi iltihap oluşumunu önleyerek damar duvarlarını genişletir, damar tıkanıklığını engeller. Kan akışı normal seyrettiğinden kalp hastalıklarına yakalanma oranı da azalır. Kötü kolesterol seviyesini dengeler.
· İçeriğindeki C, E, A, K, B6, B12 vitaminleri ile saç köklerinin güçlenmesine ve saçların dökülmesine karşı etkilidir. Saç büyümesini teşvik eden A ve C vitaminleri yanında kalsiyum da içerir. A ve C vitamini sebum üretimini, kalsiyum da saç köklerini güçlendirir ve kafa derisi sağlığına da katkıda bulunur.
· Çok önemli bir kalsiyum kaynağıdır. Kemiklerin sağlığını korur. Gebelik sırasında veya sonrasında meydana gelen kalsiyum eksikliğini giderir.
· Antioksidan bakımından zengin olan brokoli vücudun kısa sürede toksinlerden arınmasını sağlar.
· İçeriğindeki K vitamini ile beyin sağlığını da destekler. Beynin kabiliyet ve kavrama bölümünü güçlendirir. Uzmanlar düzenli tüketilen brokolinin ileri yaşlarda görülen hafıza kaybını % 80 oranında azalttığını söylemektedir.
· Yine K ve B vitamini ile vücudun elastik yapısını güçlendirerek yaşlanmayı ve kırışıklıkları önler.
· İçinde bulundurduğu omega 3 ile göz sağlığı için oldukça fazla önem taşımaktadır. A vitamini ile görme oranını artırır.
· Brokoli içinde bol miktarda lif bulunur. Diyet yapanlar tok tuttuğu için beslenmesinde özellikle yer verir. Ayrıca elma suyu ve havuç suyu ile brokoli suyunun karıştırılarak birlikte tüketilmesi vücuda direnç kazandırır, hastalıklara karşı korur. Bu karışım yüksek miktarda demir içermekte olup, bireyin günlük demir ihtiyacının tamamına yakınını karşılamaktadır.
· Potasyumdan zengin olan brokoli sinirlerin sağlığını korur.
Brokolinin Zararları Nelerdir?
· Aşırı tüketildiğinde şişkinlik ve midede ekşime hissine neden olabilir.
· İdrar yolu sorunları olanlar için aşırı tüketim sorunları artırabilir. Vücutta su kaybına neden olur.
· Çocuklarda fazla tüketildiğinde alerjiye sebep olabilir.

Nasıl Tüketmeliyiz?
Bu sebzeden en iyi faydayı almak istiyorsanız buharda hafif pişirmelisiniz. Maksimum fayda için çiğ olarak da tüketebilirsiniz. Çok güzel bir brokoli salatası hazırlayabilirsiniz. Ya da hafif haşlanmış brokoliyi sarımsaklı yoğurtla buluşturup daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Eğer suyunu içmek istiyorsanız katı meyve sıkacağından geçirip içebilirsiniz. Ya da suyun içine atıp haşlayıp suyunu soğumaya bırakıp sonra tüketebilirsiniz.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678