Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İşsizliğe askeri çözüm

CHP Milletvekili Bülent Bektaşoğlu,

CHP Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, meslek yüksekokulu mezunlarına ‘yedek astsubaylık’ hakkı tanınması için kanun teklifi verdi. Teklif kabul edilirse, adaylar askerlik süresince maaş alacaklar.  

CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, TBMM’ye, Meslek Yüksek Okulu mezunlarına yedek astsubaylık kadrosunda askerlik görevi yapma ve maaş almalarına imkanı sağlayan kanun teklifi verdi. Bektaşoğlu teklifinin gerekçesinde, her geçen gün oranı artan üniversiteli işsiz sayısına dikkat çekerek; yedek astsubaylığın 2 yıllık meslek yüksekokullarına ilgiyi artıracağını, hem de mezunlar için istihdam sağlayacağını ifade etti.

Milli Savunma Bakanlığı’nın teklifi kabul etmesi ve Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda değişiklik yapılması halinde, halen er-erbaş olarak askerliklerini yapan 2 yıllık yüksekokul mezunları da 4 yıllık üniversite mezunlarının yararlandığı haklardan yararlanacaklar ve isterlerse, ihtiyaç olması halinde askerlik bitiminde de aynı görevlerini sürdürebilecekler.

Bülent Bektaşoğlu kanun teklifinin gerekçesinde şu görüşleri dile getirdi: “ Türk Silahlı Kuvvetleri yedek subay uygulamasına geçtikten sonra, uzun yıllar üniversite mezunu az olduğu için askere giden tüm üniversite mezunlarını yedek subay olarak silâhaltına almıştır. Ama günümüzde şartlar biraz değişmiş durumdadır.  Üniversite mezun sayısı arttığı için TSK’da genelde ihtiyaç duyduğu meslek grubunu yedek subay yapmakta, geri kalan meslek gruplarında da ihtiyaca göre alım yapmaktadır.

TSK’nın ihtiyaçları doğrultusunda, 4 yıllık üniversite mezunu yedek subay olarak askerliğini yapabilmekte ya da kısa dönem er veya erbaş olarak yapmaktadır. İlk ve orta öğrenim, lise ve dengi okul mezunları gibi Meslek Yüksekokulu mezunları da er veya erbaş olarak askerlik yapmaktadırlar.  4 yıllık üniversiteleri bitirenler zorunlu askerlik dönemlerinde belirtilen avantaja sahiptirler.

4 yıllık üniversite mezunlarına askerlik yaparken yedek subay olarak görev yapabilme imkânının benzeri olarak, 2 yıllık üniversite mezunlarına yedek astsubaylık uygulamasıyla bir imkân tanınması Meslek Yüksek Okullarını bitiren öğrencilere az da olsa bir avantaj sağlayacaktır.4 yıllık üniversite bitirenler 12 ay yedek subaylık yapma imkânı verilerek subay kadrosunda askerlik yapabilme ve maaş alabilme imkanı yanında,  2 yıllık üniversite mezunları da aynı süre ile yedek astsubaylık yapma rütbe ve maaş alma hakkına kavuşturulması, sınırlı sayı ve süre için bir istihdam sağlanması yanında, meslek yüksekokullarına ve çok az öğrenci ile eğitim yapan meslek liselerine de talebi artıracaktır. Talep artışıyla ara eleman ihtiyacı daha iyi karşılanacaktır ve fakültelere girmek için üniversite kapılarında biriken öğrenciler de böylece azaltılabilecektir. Bu okullara talep ne derece fazla olursa, kaliteli öğrenci gelme oranı da o derece fazla olacaktır.”