Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Nihat ÖZTÜRK

GİRESUN’DA BİR DEVRİN TANIĞI HASAN ÖĞÜTÇÜ (2)

İlk sorumuz şu: Gazeteciliğe nasıl başladınız? Amacınız neydi?

Mesleki alanlarda çeşitli dergilere yazılar yazan, yine mesleki konularda kitap hazırlayan, Ziraat Odalarının ilk çiftçi gazetesini çıkaran Hasan Öğütçü sorumuzu şöyle cevaplıyor:
“Resmi görevim icabı Türkiye’nin çoğu illerini dolaştım. Karadeniz’in Rus hududundan başlayarak fındık bölgesinin tamamını gezdim. Her Giresun’a döndüğümde üzüntü duyduğum bir şey vardı. Şöyle ki: Giresun doğal olarak zengin bir yerdir. 30 un üzerinde ot hiç emek vermeden kendiliğinden yetişiyor ve yemek yapılarak yenilebiliyor.
Böyle bir yerde insanların aç kalması ve gurbete girmesi olası değil. Hayvancılık yapılabilir. Arıcılık mümkün. El sanatları yapılabilir. İpekçilik, halıcılık ve diğer el sanatlarının yapılması mümkün… Fakat o istek halkımızda yok. Arzu yok. Herkes kabuğuna çekilmiş;  fındık olacak, toplanıp satılacak ve gelir hanesine yazılacak.
Hayvancılık, özellikle büyükbaş hayvancılığı yapılabilir. Fındık bahçelerinin içinde yetişen otlara biraz gübre verildiğinde 4- 5 kat fazla ot alınabilir. Bölgede yetişen otlar bilinçli bir çalışmayla hayvancılığa yetebilir.
Giresun’da fındık bahçeleri yaşlı; 150- 200 yaşındaki bahçeler çoğunlukta. Fındıkta verim düşüyor. Bunlar bir yana insanımızın fakirliği bir yana… İnsanlarımızın fakir fukara kalmasından üzüntü duyuyorum. Varlık içinde yokluk çekiyoruz.”
Bu gözlem ve tespitlerden sonra Hasan Öğütçü kafasındaki temel soruyu şöyle açıklıyor.
“Bu ortamda kafamdaki soru şuydu: Giresun’u nasıl kurtarabiliriz? Giresunluyu fakirlikten nasıl kurtarabiliriz? Göçü nasıl durdurabiliriz?
Bunu ancak kuvvetleri harekete geçirebilirsek yapabiliriz diye düşündüm. Memuriyetim sırasında halkın isteği doğrultusunda Ziraat Odası Başkanlığı yaptım. Ziraat Odası Başkanlığı yaptığım yıllarda Türkiye’nin ilk Ziraat Gazetesi’ni Giresun’da ben çıkardım.
Basın yoluyla kuvvetleri harekete geçirmek için de Yeşilgiresun Gazetesi’ni satın alarak çalışmalar başladım” diyerek konuşmasını sürdüren Hasan Öğütçü’ ye bunu başarıp başaramadığını soruyoruz bu noktada…
Sorumuza cevap vermeden önce geçmişten günümüze bir kıyaslama yapan Hasan Öğütçü; “Bir zamanlar 35 fındık fabrikası olan Giresun’da bugün 3- 4 fabrika var. Nüfusumuz hızla azalıyor. Milletvekili sayımız 5 den 4 e düştü” dedikten sonra “Giresun kan kaybediyor” diyerek sorumuzu şöyle cevaplıyor:
“Maalesef düşündüklerimi gerçekleştiremedim. İnsanları harekete geçiremedim.”
Buna rağmen gazeteyi çıkarmaya ısrarla devam eden Hasan Öğütçü her şeye rağmen umudunu yitirmeden Giresunluyu bilinçlendirmeye yönelik yayın yapmaya devam ediyor.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678