Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Giresun Yağlısı festival ile tanıtılacak

Giresun lezzet festivali 28

Giresun lezzet festivali 28 Eylül-30 Eylül arası düzenlenecek. Giresun mutfağının tanıtılacağı festivalde 40’ın üzerinde stant yer alacak. Festivalin en dikkat çeken yanının 4 metre çapında festivale özel yapılacak olan Pizza’nın atası olarak iddia edilen ‘Giresun Yağlısı’ olacak.
Giresun Valiliği ve İl Özel İdaresi öncülüğünde düzenlenecek olan festivale ilişkin açıklamalarda bulunan Giresun Turizm Alt Yapı Hizmet Birliği (GİRTAB) Müdürü Tamer Uzuner, Giresun lezzetlerinin tanıtılması için festivalin önemli bir etkinlik olduğunu söyledi.
Giresun mutfağının zengin ot kültürünün tanıtılacağını belirten Uzuner, “Giresun lezzetleri şenliği daha önce ilimizin dernekleri tarafından İstanbul’da ve ilimizde de bazı ilçelerimizde kısmi olarak yapılmıştı.
Fakat yükselen turizm değeri olan gastronominin artık turizm de ve doğanın tanıtılmasında ciddi bir yeri var, UNESCO’da bu manada mutfak kültürüne tescilleme işlemlerini dünya çapında sürdürüyor. Giresun mutfağımız özellikle zengin ot kültürü, vejetaryen mutfağı ile Türkiye’nin en önde gelen mutfaklarından bir tanesi. Tabi burada eksik olduğumuz nokta, mutfağımızın değerlerine sahip çıkmak ve tanıtmaktı. Biz Giresun mutfağımızın değerlerini ön plana çıkararak hem tanıtımını yapmak hem de ticarileşmesi hususunda sayın valimizin himayelerinde iştirakçi il özel idaresi, turizm müdürlüğü, milli eğitim müdürlüğü, GİRTAB ve Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte böyle bir organizasyonu gerçekleştirmek için yaklaşık 3 aydır çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
Festivalde 40’ın üzerinde standın yer alacağını vurgulayan Uzuner, sadece ticari değil, hediyeler, çekilişler ve konserlerinde olacağını kaydetti. Şenlik yürüyüşü ile merkez Debboy mevkiinden Botanik bahçeye olacak yürüyüşle festivalin başlayacağını belirten Uzuner şöyle devam etti: “Şehrimizde ilki gerçekleşen olan etkinlikte 40’ın üzerinde stantla Giresun yemekleri tanıtılmış olacak tabi burada sadece ticari satışlar değil, hediyeler, çekilişler, konserler ve sanat gösterileri de olacak yine ilçelerimizde burada yer alacaklar. Şenlik yürüyüşü ile başlayan dolu dolu bir üç gün geçireceğiz. Debboy mevkiinden Botanik bahçeye olan yürüyüş ile dev Giresun yağlısının sunumu ile bereket kazanından ikramlar ve etkinlikler ile festivalimiz 3 gün boyunca devam edecek.”
Festivalin en dikkat çekici yanın ise İtalyanlar’ın Pizzası’nın atası olduğu iddia edilen Giresun yağlısının olacağını kaydeden Uzuner, özel olarak yapılacak yağlının 4 metre çapında olacağını ve yaklaşık 200 yumurta ve 500 kilo tereyağı kullanılarak yapılacağını söyledi. Uzuner, “Dev Giresun yağlısı Giresun mutfağımıza özgü tarihten bu yana gelen kadim bir lezzet. Biz bu lezzeti Giresun adına tescillemek için tanıtımını yapacağız. Pizza’nın da atası olan yağlının ki pizzayı yapan İtalyanlar da pizzanın hamurunu ve şeklinin Ortadoğu coğrafyasından alındığını kendi tarihlerinde de yazıyorlar. Biz tahmin ediyoruz ki Karadeniz bölgesindeki Giresun yağlısı pizzanın atasıdır. Bu lezzeti yaşamak ve yaşatmak adına 4 metre çapında dev bir Giresun yağlısı hazırlayacağız” değerlendirmesinde bulundu.