Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Nihat ÖZTÜRK

GİRESUN İLÇE OLUR MU?

Giresun Büyük Şehir Olur mu? Başlıklı yazımıza farklı tepkiler geldi. Düşüncemize katılanlar da var katılmayanlar da. Hatta çok iyimser düşündüğümüzü söyleyenler de oldu.
Ama bir görüş var ki onu mutlaka dile getirmeliyim. Bırakınız Giresun’un büyük şehir olmasını Giresun ilçe olursa şaşırmayın diyenlerin öngörüsünü aktarmak durumundayım.
30 Mart yerel seçimlerinin sonuçlarını değerlendirirken Trabzon ve Ordu’nun büyük şehir olmasıyla hükümeti oluşturan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin oylarının önemli bir artış kaydettiğini, Giresun’un muhalefete oy verdiğini; Doğu Karadeniz’in tümünü almak için hükümetin Giresun’u bir şekilde büyük şehir yapabileceğini ifade etmiştik özetle.
Türkiye haritasına balkıdığında bu yaklaşım hiç de yanlış gibi durmuyordu.
Farklı bakış açıları insanlara neler düşündürüyor bakar mısınız? Bu sonuca bakarak Giresun’un ilçe yapılacağını düşünenler bile var. Haksız da sayılmazlar hani!
Biraz hafızamızı zorlamamız gerekiyor. 1954 yılında Demokrat Parti’ye muhalefet eden Kırşehir’in ilçe yapılarak Nevşehir’e bağlandığı gerçeğini nasıl unuturuz?
Alın Giresun’u ilçe yapın ve en yakın il olan Ordu’ya bağlayın!
Atalarımız tarih tekerrürden ibarettir dememişler miydi?
Peki, nedir bu Kırşehir’in ilçe olması meselesi?
2 Mayıs 1954 seçimlerini ezici bir çoğunlukla Demokrat Parti kazanmıştır. Bunda seçim sisteminin rolü büyüktür. Bir ilde oyların fazlasını alan siyasi parti o ilin tüm milletvekilleri alır. Bu sistemle yapılan seçimde Demokrat Parti 508, Cumhuriyet Halk Partisi 35 ve Cumhuriyet Millet Partisi 4 milletvekili almışlardır.
Oyların yüzde 52.7 sini alan Demokrat Parti parlamentonun yüzde 84 ünü ele geçirmiştir.
Cumhuriyet Millet Partisi’nin genel başkanı Türk siyasi hayatında renkli bir yeri olan Osman Bölükbaşı’dır. Osman Bölükbaşı Kırşehir Mucur doğumludur. Dolayısıyla Kırşehirliler oylarını Osman Bölükbaşı’ ya vermişlerdir. Bölükbaşı’nın dört vekili vardır onlar da Kırşehirlidir.
Bu sonuçları hazmedemeyen Demokrat Parti 30 Haziran 1954 tarihinde Kırşehir’i ilçe yaparak Nevşehir’e bağlamıştır. Bu karara 285 Demokrat Parti milletvekili oy vermiş; muhalefetin toplam 39 milletvekilinin karşı oyları etkili olamamıştır.
Türk siyasi hayatında önemli bir yeri olan bu kararın kabul edilebilirliği sert tartışmalara neden olmuştur. Tartışmalar aylarca hatta yıllarca sürmüştür.
Ta ki 12 Haziran 1957 tarihinde Kırşehir yeniden il olana kadar.
Bugün böyle bir endişe taşımıyoruz. Ancak tarihi gerçeklerimiz ve bugünkü siyasi sonuçlar hafızası bütün insanlara bunları hatırlatıyor. Ve biraz da mizaha bürünerek gündelik hayatımızın içinde kendisine yer bulmasını sağlıyor.
Giresun’un ilçelerinde önemli bir başarı elde eden Adalet ve Kalkınma Partisi’nin il merkezinde bu başarıyı gösteremeyişi üzerine yorum yapanların akıllarına bu tür muziplikler de gelebiliyor.
Şu bir gerçek; Adalet ve Kalkınma Partisi Giresun seçim sonuçları üzerine akademik bir çalışma yapıyordur. Nedenlerini ve sonuçlarını tartışıyordur. Hatta faturayı kesecekleri bir günah keçisi bulmuşlardır bile. Bu da yerel bir isimdir mutlaka.
Her konuda olduğu gibi Ankara’nın hiç kusuru yoktur bunda!
Seçimler bitmiştir ancak bazı sonuçların insanlara neleri hatırlatacağı da hiç belli olmuyor. Kırşehir’le Giresun’u böylesine yan yana getirmek kimin aklına gelir ki!

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678