Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“FINDIKTA KURUMSALLIK ŞART”

Bu haberin fotoğrafı yok

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındıkta her yıl fiyat tartışmasının bir yere bırakılarak, fındığın geleceğinin ve piyasayı ablukası altına alan tekelin önüne nasıl geçileceğinin konuşulması gerektiğini ifade etti.
Karan yaptığı açıklamada, fiyat üzerinden oluşturulun algı ile fındıktaki asıl sorunların sümen altı edildiğine dikkat çekerek, bu konuda iktidarı muhalefeti tüm milletvekillerini fındığın geleceği için taşın altına ellerini koymaya çağırdı.
Karan, fındığın Türkiye için olmazsa olmaz bir tarım ürünü olduğuna vurgu yaparak, “Fındık üreticisi kendi çaba ve gayretleriyle ürününe sahip çıkarak üretmeye devam ediyor. Üretici her yıl iyi kötü bahçesine bakarak ilacını, gübresini atıyor. Ancak üreticinin bu mücadele ve çabası artık yeterli gelmiyor. Son yıllarda külleme hastalığı başta olmak üzere değişik zararlılarla üretici baş edemez hale geldi. Üstüne üstün büyük oranda fındık bahçeleri artık ekonomik ömrünü doldurmuş durumda. Fındık bahçeleri yaşlandı. İşte bahsettiğimiz bu unsurlar rekolte ve verime yansımakta. O nedenle diyoruz ki; artık her sezon fiyat tartışmasını bir yere bırakarak fındığın geleceğini ve sektörde oluşan tekeli konuşarak, çözüm üretmeliyiz. Fındık üretiminde yaşanan sorunlara ve tekelle üreticinin yapacak hiçbir şeyi yok. Fındıkta tekel aldı başını gidiyor.
Fındıkta serbest piyasa diye bir şey kalmadı. Alıcıda, satıcıda artık tekelci firma oldu. Tekelci firma piyasayı istediği gibi kontrol ederek, dizayn ediyor. Siyasetçisinden, sivil toplum kuruluşlarına, üreticisinden sektörün tüm paydaşlarına artık herkes tarafından var olduğu açık olarak ifade edilen tekelle mücadele şart ve elzemdir. Eğer biz bugünden tekelin önünü kesemez, dur diyemezsek çok yakındır ki, Türk fındığı yabancıların elinde oyuncak olacaktır. Kaybeden Türk üreticisi ve Türkiye ekonomisi olacaktır. O nedenle iktidarı muhalefeti tüm bölge milletvekilleri bir araya gelerek fındığın geleceği ve bu tekele nasıl dur denilebileceğinin çalışmasını yapmalıdır. Ortak paydamız fındıksa, fındık için bir araya gelmeliyiz. Ziraat Odaları olarak, fındık ve fındık üreticisinin geleceği için biz her zaman taşın altına elimizi koymaya hazırız, yeter ki, siyasilerimiz bize öncülük etsin” dedi.
FINDIKTA BİR KURUMSAL YAPI ŞART!
Ülkeye yıllık ortalama 2.5 milyon dolar döviz girdisi sağlayan fındıkta bir kurumsal yapı oluşturulması gerektiğinin altını çizen Karan şunları kaydetti; “Bu yapı 2002 yılına kadar yanlışı ve doğrusuyla FİSKOBİRLİK tarafından sağlanıyordu. En azından fındık sektöründe herkes bir kurumsal yapı olduğunu biliyor ve ona göre davranıyordu. Şu anda öyle bir yapı yok. Aslında sektörde tekel oluşmasının bir sebebi de kurumsal bir yapının olmamasından kaynaklanmakta. Çayda nasıl ÇAYKUR gibi bir kurumsal bir yapı varsa, fındıkta da olmalıdır. Bu yeniden FİSKOBİRLİK olabilir yada Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı kurulacak olan bir genel müdürlük olabilir. Öyle yada böyle olmalıdır. TMO üzerinden fındıkta ne fiyat sorunu çözülür nede diğer sorunlar.”
“TMO BU SAATTEN SONRA OLSA DA OLUR OLMASA DA OLUR”
Karan, rekolte kaybına bağlı olarak fındık fiyatının serbest piyasada 14 liraya kadar çıktığını belirterek, “Bu saatten sonra Toprak Mahsulleri Ofisi piyasada olsa da olur, olmasa da olur. Çok bir önemi yok. Fındık zaten az. Fiyat zaten otomatikman yükseliyor” dedi.