Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Fındık fiyatı 15 günde 1 lira geriledi

Türkiye’nin en fazla döviz

Türkiye’nin en fazla döviz kazandıran tarım ürünleri arasında yer alan fındık son 15 günde 1 lira geri gelerek 14 liradan 13 liraya düştü.
Karan tekelcilere yönelik ise fiyat konusunda, “Bugün güne iyi başlamadım’ deyip fiyatı 50 kuruş 1 lira aşağı çekebiliyorlar” ifadelerini kullandı.
Pazara fındık inmemesine rağmen artması beklenen fiyatların aşağıya çekildiğini belirten Karan, “Sezon açılıyor, pazara fındık gelmiyor, artacak olan fındık aşağı gidiyor, arz talep dengesi, piyasa şartları hepsi artık hikaye oldu. Çiftçimizin oylarını alıp meclise giden arkadaşlarımız, siyasi parti temsilcileri, ister iktidar olsun ister muhalefet olsun herkes fındığın yanında olduğunu söylüyor. Birisi yürüdük diyor, birisi çadır kuracağız diyor, biri çıkıp diyor biz fındık üreticisini mağdur ettirmeyiz diyor artık üretici ve temsilcileri gına geldi. Her sene biz fındık fiyatı konuşmaktan bıktık, bunu konuşmaktan asli görevlerimizi yapmaz duruma geldik” dedi.
Fındığın bu sezon ki maliyetinin 14 lira 90 kuruş olduğunu fakat piyasada 13 liradan fındık alınmaya çalışıldığını kaydeden Nurittin Karan, “Buna artık bir çözüm bulmamız gerek, ‘üreticiyi ezdirmeyeceğiz ‘in açılımı ne? Kamuoyu ile bunu paylaşmamız lazım yani biz kaç lira olsa üreticiyi ezdirmemiş oluyoruz. Giresun fındığının maliyeti 14 lira 90 kuruş bu fiyatı ürettiğimiz fındığı biz şu an 13 liraya satıyoruz. Gübre fiyatları iki misli, işçi fiyatları iki misli, ilaçlar çıktı iki katı fiyatına ama fındığa bakıyoruz geçen yıl ki fiyatlarla üç aşağı beş yukarı aynen. Serbest piyasa koşulları işlevini kaybetmiş. Buna rekabet kurulumu müdahale edecek, siyasiler mi müdahale edecek, sayın cumhurbaşkanımız mı müdahale edecek. Biz artık üreticiyi koruyamamışken, tüketiciyi ve sanayiciyi de koruyamaz hale geldik ülke olarak. Bu soruna hızlı bir şekilde FİKSOBİRLİK ya da, TMO ya da başka bir isim ne olursa olsun müdahale edilmesi ve üreticinin sıkıntılarının giderilmesi lazım” şeklinde konuştu.
“Piyasada tekel sahiplerinin ‘bugün güne iyi başlamadım’ deyip fiyatı 50 kuruş 1 lira aşağı çekebiliyor” diyen Karan şöyle devam etti; “Alıcıların az olmasından dolayı, piyasanın durgun olmasından dolayı sağlıklı bir fiyat oluşumu yok. Artık o günkü alıcının moral ve motivasyonuna göre fiyat belirlenmiş oluyor sektörde zaten asıl sıkıntıda bu.”
“EMANETE VERİLEN FINDIK ORANI DÜŞTÜ FİYAT ARTMADI”
Tekel ve kredi faizleri yüzünden piyasada nakit sıkıntısı olduğunu dile getiren Karan, “Bu sene emanete fındıkta az geçen yılla göre 5’de biri kadar fındığın emanet edildiği belirtiliyor ama buna rağmen fiyat gitmiyor. Bunun bir sebebi tekeli bir sebebi ise kredi faizlerinin çok yüksek olmasından dolayı sanayici ve manav kredi kullanıp fındık alamıyor. Bir nakit sıkışıklığı var piyasada. Hal böyle olunca manavda fiyatı aşağı çekiyorlar. Piyasa da ki nakit dağılımının önüne geçmek için sanayici ve fındık manavları maddi olarak desteklenmeli ya da devletin kendisi direk piyasaya girerek müdahale etmesi gerekir” değerlendirmesinde bulundu.