Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Nihat ÖZTÜRK

DOSYA TESLİM TELAŞI

Üreticiler arasında Mazot Parası ve Dönüm Parası olarak tanımlanan doğrudan gelir desteği ödemelerine esas olacak dosyaların güncellenerek 31 Aralık 2014 tarihine kadar Tarım Müdürlüklerine teslim edilmesi gerekiyor.
Gerekiyor ama nasıl?
Şunun şurasında 1 ay kaldı. 1 ayda on binlerce dosyanın güncellenmesi mümkün değil. Buna tarım müdürlükleri de hazır değil, üreticiler de…
Bir telaştır gidiyor.
Zaman daraldıkça telaş artıyor.
Bir kere üreticiler yeterince bilgilendirilmemiş. Yeterince duyuru yapılmamış.
İlçe tarım müdürlüklerinde farklı uygulamalar yapılıyor. Bazı ilçe müdürlükleri daha işe başlamazken bazı ilçe müdürlüklerinde yığılmalar şimdiden başlamış.
Bölgemiz üreticilerinin yüzde 80 i bölge dışında. Onlar dosya hazırlamak için bölgeye mi dönecekler?
Bir başka bilinmezlik ise Alan Bazlı Doğrudan Gelir Desteğinin devam edip etmeyeceği. Mevcut yasalara göre 2015 yılında Dönüm parası verilmeyecek. Ancak 2015 yılında yapılacak seçimler Dönüm Parasının verileceği beklentisi oluşturmuş.
Tam bir telaş ortamı… Üretici ne yapacağını bilemiyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı konuyla ilgili 27 Mayıs 2014 tarihinde bir genelge yayınlamış. Bu genelgeye göre 2015 yılına ait dosyaların 1 Eylül 2014 tarihi ile 31 Aralık 2014 tarihleri arasında güncellenerek tarım müdürlüklerine teslim edilmesi gerekiyor.
Eylül, Ekim ve Kasım ayları hiçbir şey yapılmadan geçmiş. Şimdi 1 ay kalmış.
Yetişecek gibi görünmüyor. Sürenin uzatılması gerekiyor.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı da aynı görüşte. Süre uzatılmalı diyor.
Böyle bir beklenti üreticiler arasın da var ancak resmi genelge de ortada.
Biz de işler genelde böyle yürür. Aylarca beklendikten sonra iki ayağımızı bir pabuca sokarlar. Bit koşturmacadır başlar ve bir telaş sürer gider.
Tarihlere dikkat ettiniz mi? Dosyaların güncellenmesi 1 Eylül 2014 de başlamış. Ama neredeyse hiç dosya yapılmamış. Üretici bilgilendirilmemiş. Aylar boşuna geçmiş.
Şu anda bölge dışında bulunan üreticilerin tamamı neredeyse köyünde kasabasında, fındığıyla bahçesiyle ilgileniyordu. Dosyalar yapılacak dediğinizde herkes dosyasını yaptıracak ve ondan sonra gidecekti gideceği yere.
O dönem sus pus geçmiş, şimdi 1 ayda yetiştirin diyorsunuz.!
Bu yazıyı hazırlamak için Görele ve Tirebolu Ziraat Odaları ve Tarım İlçe Müdürlüklerinden bilgi aldık. Görele henüz işe başlamamış bile. Tirebolu’da çalışmalar başlamış ancak Ziraat Odasında yoğun bir yığılma vardı. Görele’de 8 binden Tirebolu’da 9 binden fazla dosya güncellenecek.
Bunların 1 Aralık tarihine kadar güncellenmesi gerekiyor. Yetişir mi? Süre uzatılmazsa yetişmek zorunda. İlgili kurumların iş yoğunluğu artmış. Üreticilerin de yetiştirme telaşı.
Özellikle Ziraat Odaları üyeleri olan üreticileri bilgilendirmek zorunda. Bu onların görevi bir yerde… Kulaktan dolma bilgilerden çok üreticilerin doğru bilgi ve yönlendirmeye ihtiyacı var.
Sonra siyasiler bu zaman darlığını görerek sürenin uzatılması yönünde girişimde bulunmalı. Üreticiler bu kadar sıkboğaz edilmemeli.
Ve en önemlisi Alan Bazlı Doğrudan Gelir Desteğinin sürüp sürmeyeceğinin açıklığa kavuşması gerekiyor.
Bu telaşlı ortamda herkese kolaylıklar diliyoruz.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678