Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Doğu Karadeniz’deki bitki çeşitleri belirleniyor

Bu haberin fotoğrafı yok

Ordu Üniversitesi (ODÜ), Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü’nün Türkiye’nin yöre florası açısından biyolojik çeşitliliğin araştırılması amacıyla Türkiye genelinde başlattığı çalışmaya destek veriyor. İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ‘Biyolojik Çeşitlilik ve Odun Dışı Orman Ürünleri Veri Tabanı (BİYOD)’ oluşturmak amacıyla başlatılan çalışmayı Ordu Üniversitesi adına danışmanlığını ODÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Sevda Türkiş yürütüyor.

DOĞU KARADENİZ’DE 20’Sİ ENDEMİK 301 AYRI BİTKİ TÜRÜ BELİRLENDİ

Giresun Orman Bölge Müdürlüğü’nün koordinatörlüğünde Araştırma Görevlisi Dr. Sevda Türkiş ve Orman Mühendisi Aydın Sarı ile birlikte yürütülen çalışmalarda Ordu ve Giresun illeri, Sivas Suşehri ve Koyulhisar ilçeleri ile Trabzon Sis Dağı’ndaki doğal alanlar taranarak bulunan bitkiler öncelikle CBS tabanlı makinelerle fotoğraflanarak teşhisleri yapılıyor. CBS tabanlı makinelerle fotoğraflanan bitkilerin tüm özellikleri araştırılarak hangi türe ait olduğu tespit edildikten sonra web ortamında kendi bulunduğu noktadaki fotoğrafı ile birlikte tek tek Biyolojik Çeşitlilik-Odun Dışı Orman Ürünleri Veri Tabanı’na kayıtlanıyor. Yaklaşık 2 yıldır büyük bir titizlik ile devam edilen çalışmalarda bugüne kadar 20’si endemik olmak üzere 301 bitki tür ve tür altı taksonu tespit edilip sisteme kayıtlandı.

TÜRKİYE’NİN BİYOLOJİK TÜR HARİTASI ÇIKARTILIYOR

Orman Genel Müdürlüğü’nün Türkiye genelinde üniversitelerin işbirliğiyle başlattığı çalışma ile tespiti yapılıp sisteme girilen tüm bitki türlerinin etken maddelerinin neler olduğu ve bu etken maddelere göre bitki türlerinin ülkemizde ve dünyada kullanım alanlarının neler olduğu, ürünün hasat zamanı, kullanılan kısımları, toplama, kurutma, depolama şekilleri, arıcılığa fayda sağlaması açısından bu bitkilerin polen ve nektar durumları, koruma altında ve endemik olup olmadığı, kendi ekosisteminde geliştirilip geliştirilmeyeceği, geliştirilecekse hangi yetiştirme tekniği ile geliştirilmesi gerektiğinin araştırılmasıyla ülkemizin biyolojik tür çeşitliliği haritasının çıkartılması planlanıyor.