Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Selami ÇELEBİ

Dilencilik deyip te geçmemek gerekir

Dünyanın her yerinde çalışmadan, tamamen duygu sömürüsüyle, para kazanmayı kendilerine meslek! edinmiş kişiye dilenci adı veriliyor.

Bu tür insanlar hazır para ya da ayni eşyaları alarak, kolay geçim yolunu tercih ederler.

Dilenen kişiler, farklı şekil ya da görünümlere bürünürler.

Kimilerinin (kadın-erkek) ellerinde ya da kucaklarında ufak çocuk, kimisi fiziksel organlarını türlü biçimlerde görüntüleyerek, insanların karşılarına çıkar, kimileri iş yeri yada ev ev gezerek, çeşitli bahanelerle yardım isteme görünümüne bürünürler.

Dilenciliği meslek edinenler bu işi adeta profesyonel bir oyuncu gibi sahneye koyarlar ve hedefledikleri parayı da tuttururlar.

Bunun yanında imkanları olmadığı için dilenenlerde vardır.

Ayrıca, sağlam fiziğe sahip olan, vücutça engelli kişilerde dilencilik yoluyla kolay geçinmeyi tercih edenler arasında yer alır.

Dilenciliğin bir başka sahnesi de organizeleşmiş tarafıdır.

Büyük, küçük kentlerde, yaşlı, genç, çocuklardan oluşturulan dilenme grupları servis araçlarıyla! Belli yerlere bırakılıyor ve akşam aynı şekilde toplanarak bırakıldıkları yerlerden toplanıyor.

Bunlar profesyonel dilenci grubunda..

Ülkemizde dilencilik yapmak kabahatler kapsamın da  yer alıyor.

5393 sayılı Belediye Kanunu dışındaki Kanun ve ilgili mevzuata göre Encümenin diğer görevleri arasında, f) bendine göre, Dilencilik suretiyle elde edilen paranın mülkiyetin kamuya geçirilmesine karar vermek (5326 s.Kanun m.33) gibi yetkiler bulunuyor.

5236 sayılı kabahatler kanunu dilencilerin gelirlerine el konulacağını hüküm altına almıştır.

Bu konuyu takiple mükellef Belediye Zabıtası her ne kadar dilencilerle mücadele etse de yetersiz kalmakta, dilenciler ya da bu yolu seçenlerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır.

Dilencilik gerçekten ele alınması gereken sorunlardan biri olmuştur.

5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan örgütlü dilencilik, bu suçu işleyenlere hapis cezası verebilmektedir.

Aslında dilencilik yazdığım köşe yazımla sınırlı değildir. Profesyonelleşen bu hastalık, beraberinde insan kaçakçılığı, kent güvenliğini sarsan suç, zorla dilendirme, duygu sömürüsü ve istismarı gibi boşlukları yaratmaktadır.

İktidar nasıl ki, çocuk cinayetleri, hırsızlık, gasp gibi konuları ağırlaştırılmış cezalarla yasalaştırıyorsa, Dilencilik konusuna da el atarak bu meseleyi masaya yatırmalıdır.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678