Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Nihat ÖZTÜRK

DELİ DUMRUL 2

Deli Dumrul 1 i Dede Korkut yazdığı için biz ikincisini ancak yazabiliyoruz.
Kimdir Deli Dumrul ve günümüzle ne alakası vardır?
Şimdi iki saat İnternette arama yapana kadar biz söyleyelim. Orta Asya Türklerine kadar giden, Altay Türkleriyle ilgili olduğu kabul gören mitolojik bir efsanenin kahramanıdır Deli Dumrul.
En bilinen yanı da kuru bir derenin üzerine köprü yaptırıp geçenden 5 akçe geçmeyenden 10 akçe almasıdır.
Bu rakamı daha yüksek tutanlar da var. Efsane farklı bir yolda ilerlerken insanların aklında kalan Deli Dumrul’un kuru bir dere üzerine yaptırdığı köprü ve geçenden 5 akçe geçmeyenden 10 akçe aldığıdır.
Bu efsanenin bugünle ne bağlantısı olabilir mi diyorsunuz!
Tam da bugünlük… Hadi köprüden geçenlerden para almanızı anladık ta geçmeyenlerden ne parası alıyorsunuz diyenlerin ilk aklına gelen isimdir Deli Dumrul.
Peki, köprüden geçmeyenlerden de mi para alınıyor bu ülkede diyorsunuz değil mi?
Elbette alınıyor, geçenden 5 akçe geçmeyenden 10 akçe… Daha ne olsun!
Mesela İzmit Körfezi üzerine yapılan Osman Gazi Köprüsü… Aracın büyüklüğüne göre 45 TL ile 208 TL arasında geçiş ücreti ödemeden bu köprüden geçemezsiniz.
Başka örnekler de var ama konuyu dağıtmamak için buradan ilerleyelim.
Diyeceksiniz ki geçenler elbette bu parayı ödesin… Geçenler ödesin de işin kötüsü geçmeyenlerden de para alıyorlar. Geçenden 5 akçe geçmeyenden 10 akçe!
Ülkenin neresinde yaşadığınız, bu köprüyü görüp görmediğiniz hatta geçip geçmediğiniz hiç önemli değil, 10 akçeyi vermeniz önemli.
Köprü orda, isteyen geçmeden para vermek yerine geçerek para vermeyi de deneyebilir… Ama şunu söylemek lazım, köprü bir harika!
Bu kadar mizah yeter, gelelim işin gerçek boyutuna: Osman Gazi Köprüsü devletin her ay şu kadar araç geçecek ve siz şu kadar tapa toplayacaksınız garantisiyle özel sektöre yaptırıldı.
Devletin şu kadar araç geçecek garantisinin sağlanamadığı durumda aradaki farkı biz köprüden geçmeyenler ödüyoruz. Yani vergilerimizle.
Kaynaklarım beni yanıltmıyorsa devletimiz Osman Gazi Köprüsü’nden her ay 40 bin araç geçeceği garantisi vermiş köprüyü yapanlara… 40 bin araç geçerse biz geçmeyenlerden para istemiyorlar, haksızlık yapmayalım.
Ama bu sayının altında kaldığında biz köprüden geçmeyenler de elimizi cebimize atmak zorunda kalıyoruz. Ve o farkı vergilerimizle karşılıyoruz.
Sadece bu değil, buna benzer devletin sayı garantisiyle yapılmış onlarca tesis var. Son olarak da Şehir Hastanelerine günlük gidecek hasta sayısını garanti etmiş devletimiz ve o sayıya ulaşamazlarsa ona da biz ortak olacağız.
Böyle bir mantıkla hayata geçirilen tesislerin Deli Dumrul’un köprüsünden ne farkı var? Dumrul kuru bir dereye köprü yapmış biz denize, tek fark bu.
Geçen hafta basına yansıyan bir bilgiye gör bütçe açığımızın yüzde 10 unu bu garantili işlere ödediğimiz kaynak oluşturuyormuş.
Bu nasıl bir yönetim anlayışıdır ki köprüden geçenle geçmeyen aynı havuza para atmak zorunda… Adalet dedikleri bu olmalı!
Atalardan gelen güzel bir sözümüz var: Bir deli bir kuyuya taş atmış kırk akıllı çıkartamamış. Deli Dumrul da bin yıl önce bir delilik yapmış bugünün akıllıları da sanki bunu rehber edinmişler.
Ne zaman ki devlet sadece geçen araçlardan para alacaksın diyebilirse, ödediğimiz vergilerle geçmediğimiz köprünün parasını ödemekten yakamızı kurtarabiliriz.
Yoksa sistem işlemeye devam edecek: Geçenden şu kadar geçmeyenden bu kadar!

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678