Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Çanakkale’ye Gönüllü Giresun Alayı Karargâhı yapılacak”

Bu haberin fotoğrafı yok

Çanakkale ile Giresun’u Kardeş Kent yapan anlaşma iki kentin belediye başkanları tarafından imzalandı. Başkan Kerim Aksu, Çanakkale’de barışa, kardeşliğe, sevgiye, hoşgörüye, bağımsızlığa, geleceğe imza attıklarını, bu vatan için canlarını verenleri unutmayacaklarını söyledi. Belediye Başkanı Kerim Aksu Çanakkale Savaşları sırasında 1922 yılında Atatürk tarafından gönderilen 47. Giresun Gönüllü Alayı ve Komutanı Milis Yarbay Osman Feridunoğlu’nun (Topal Osman Ağa) karargah olarak kullandığı Salihler Köyündeki yerleşkeleri gezdi. Belediye Başkanı Kerim Aksu, kurtuluş günü olmayan Giresunluların Kurtuluş Savaşında önemli bir görev üstlenerek, Anadolu Topraklarının savunulmasına gönüllü katıldığını söyledi.

Belediye Başkanı Kerim Aksu, Milis Yarbay Osman Feridunoğlu öncülüğündeki 42. Ve 47. Giresun Gönüllü Alaylarının Kurtuluş Savaşı’nda kendi illerini bırakıp Erzurum’da, Sakarya’da, Afyon’da, İzmir’de, Ankara’da vatan toprakları için savaştığını, Çanakkale’ye gelerek savaşın bitirilip barış sürecinin yaşanmasında önemli rol üstlendiklerini dile getirdi. Başkan Aksu; “ Kurtuluş Savaşı’nda büyük bir kahramanlık gösteren Giresun Uşakları Atatürk’ün yakın koruma görevine getirilmiştir. Çanakkale’ye gelen ve Salihler Köyü’ne yerleşen dedelerin torunları olarak, bugün üzerimize düşeni yapmalıyız. Çanakkale Giresunlular Derneği’nin öncülüğünde, dedelerimizin kaldığı binaları, yaşadığı yerleri tespit edip, onarmayı planlıyoruz. Bu ülkenin bölünmesine, Cumhuriyet’in zayıflatılmasına izin veremeyiz. Giresunlu kahramanların destanlarını gelecek nesillere aktarmalıyız “ dedi.

OSMANAĞA VE GÖNÜLLÜ ALAY KARARGÂHI

Çanakkale’nin var olma uğruna Dünya’da bir örneği olmayan savaşın ve ardından gelen barışın simgesi olduğunu vurgulayan Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu Salihler Köyü ziyaretinde; “ Osman ağa komutasındaki 47. Giresun Gönüllü Alayı Manisa’dan 1922 Eylül ayında Çanakkale’ye gelerek Salihler Köyü’ne yerleşmiştir. Köy halkı kendileri için savaşmaya gelen Giresunlu gönüllülere evlerini vermişler, evler ve hatta ağırlar boşaltılarak gönüllü askerlerin karargahı yapılmıştır. Burada 7 ay kalan yaklaşık 2 bin mevcutlu 47. Gönüllü Alay için 2 fırın yapılmıştır. Çanakkale Destanı içinde, Kurtuluş Savaşı içinde ayrı bir yeri olan Gönüllü Giresun Alaylarının verdiği mücadelenin gelecek nesillere ulaşması için Salihler Köyü’nde kullanılan binaların onarılması ve müze haline getirilmesi için gereken çalışma yapılacaktır. Öncelikle bu binaların mülk sahipleri ile görüşeceğiz. Bu vatan için canlarını seve seve verenlere gereken saygıyı gösteren anıtlar yapacağız. O tarihin kalıntılarını, objelerini bir araya getireceğiz. Özellikle bu günlerde yaşadığımız olaylar karşısında, vatanımızın nasıl kazanıldığının, Cumhuriyet’in nasıl kurulduğunun, barışın ne kadar değerli olduğunun hatırlatılması gerektiğine inanıyorum. Bu vatan kolay kurtarılmadı. Çanakkale’de çocuk yaşta canını verenlere, kadınıyla, erkeğiyle, genci ve çocuğu ile vatanı kurtaranlara borcumuzu ödemek zorundayız. Bu topraklar atalarımızın mirası, çocuklarımızın emanetidir“ açıklamalarında bulundu.