Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bakan Pakdemirli’den Tığlı’ya cevap

CHP Giresun Milletvekili Necati

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, 30 Temmuz 2018’de Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması için Meclis Başkanlığına sunduğum soru önergesine Bakanın 5 ay sonra verdiği cevap, fındık üreticisinin iktidar tarafından ne kadar önemsendiğini! bir kez daha ortaya koydu dedi.
“Bu rekolte tahminleri doğru mu? Farklı kurum ve kuruluşların tahminleri arasındaki fark neden kaynaklanıyor” diye soran CHP milletvekili Necati Tığlı’ya, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, şu ifadelerle cevap verdi: “Son yıllarda farklı kurumlar tarafından farklı rekolte tahmin açıklamalarının yapılması sonucu fındık sektöründe rekolte ve fiyat konularında dalgalanmalara neden olunması üzerine, fındık sektöründeki tüm paydaşlara rekolte sonucunun sadece Bakanlığımız tarafından yapılacağı, rekolte tespit aşamasında elde edilen bilgilerin hiçbir şekilde kamuoyuyla paylaşılmaması konusunda bilgilendirme yapılmıştır. Bu çerçevede hasat öncesinde rekolteye yönelik spekülatif hareketlerin önüne geçebilmek amacıyla fındık üretiminin yapıldığı illerde, kamu ve özel sektör temsilcilerinden oluşan Rekolte Tespit Komisyonları kurulmuştur. Fındık rekoltesi söz konusu komisyon tarafından çotanak sayımı yapılarak, olumsuz hava şartları ile hastalık ve zararlıların olumsuz etkisi de göz önüne alınarak tespit edilmekte, Bakanlığımıza gönderilmekte ve Bakanlığımızca değerlendirilerek kamuoyuna açıklanmaktadır.
Fındık Rekolte Tespit Komisyonlarının yaptığı çalışmalar sonucunda 2018 yılında fındık rekoltesinin 560 bin ton olacağı tahmin edilmişti. Ancak hasat öncesi meydana gelen dolu, sel ve kuraklık gibi olumsuz iklim koşulları nedeni ile rekoltenin 515 bin ton olarak gerçekleşeceği öngörülmektedir.”