Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Nihat ÖZTÜRK

ADAYLAR VE KAYNAKLAR

30 Mart 2014 yerel seçimlerine hızla yaklaştığımız şu günlerde siyasi partilerin özellikle belediye başkan adaylarını açıklama süreci bayağı heyecanlı geçiyor.
Özellikle iktidar partisinin nerede kimi aday göstereceği merakla bekleniyordu. Geçen hafta bu heyecanlı bekleyişin sonuna gelindi ve iktidar partisi de adaylarını açıkladı.
İktidar partisinin adaylarını açıklaması neden bu kadar önemliydi?
Şunun için: Geçen iki dönem önce, yani 10 yıl önce iktidar partisi bu isimleri kurtarıcı ilan etmiş, bu adayların başkanlığında ilçelerin hızla kalkınacağını söylemişti. Bir de “ Başkanlarınızı iktidar partisinden yaparsanız iktidarın nimetlerinden yararlanırsınız, beldenizin kalkınmasını hızlandırırsınız” demişlerdi.
Şimdi iktidarın nimetlerinden yararlanıp yararlanmadığımızı görmenin zamanıydı.
Listeler açıklanınca gördük ki Giresun’da iktidar partisi geçmişte 10 yıl görev yapan başkanlardan birçoğunu bu defa aday göstermemiş. 10 yıl önce kurtarıcı ilan ettikleri isimler bu defa listelerde yer bulamamıştı.
Demek ki 10 yıl önce o isimleri aday göstermekle büyük hata yapmışlardı. O ilçelerin 10 yılı kaybolmuştu. İktidarın nimetlerinden yararlanamamışlardı.
Peki, bugün aday belirlerken aynı hatayı yapmadıklarını kim garanti edebilir? Bugünkülerin kurtarıcı olduğundan nasıl emin olabiliriz? Yeni belirlenen adayların kazanması durumunda iktidarın nimetlerinden yararlanacağımızın senedi var mı?
Beş yıl sonra bunlar için de ” pardon “ denilmeyeceğini nasıl bilebiliriz?
İktidar partisi bu defa aday göstermedikleri isimler için ” geçmişte yanıldık” diyorlar; bugün yanılmadığınızı nasıl açılayacaksınız?
Bütün sorumluluğu aday göstermedikleri isimlere yükleyerek, onları günah keçisi ilan ederek sorumluluktan kurtulma kolaycılığına kaçıyorlar.
Asıl sorun parasal kaynak sorunudur. Başkanların mevcut kaynakları nasıl değerlendirdiği belki tartışılabilir ancak kaynağı olmayan başkanların çok başarılı olmaları beklenemez.
İktidar partisinin bu defa tekrar aday gösterdiği başkanlar çok mu başarılı oldular da yeniden aday gösterildiler? Bizim ülkemizde başarı her zaman tartışılan bir kavram olmuştur.
İlimizin ilçelerinde varlığını sürdüren belediyelerin özel bir gelirleri yok. Devletin kişi başına gönderdiği parasal kaynakla hayatlarını sürdürebiliyorlar. Bütçeleri kısıtlı. Kamı kurumlarına borçları var. Personel giderleri dışında yatırım yapacak kaynakları yok.
İlçelerimizin ciddi anlamda alt yapı sorunları var. Bunlarla ilgili yapacakları yatırım için İller Bankası’ndan kredi alıyorlar ve zaman içinde borçlarını ödenmeye çalışıyorlar. Araç gereçlerini büyük şehirlerin hurdaya ayırdığı araçları toplayarak karşılıyorlar. Büyük şehir belediyelerinden bağış bekliyorlar.
İktidarın nimetleri dedikleri bu olmalı!
Büyük fotoğrafa bakıldığında her şeyi biraz daha ayrıntılı görmek mümkün… Bunun partiyle ve adayla ilgili olmadığını göremediğimiz sürece çok isimlerin bir süre sonra çizildiğini görürüz.
Kaynak konusunda; Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanı Hasan Aydın “ Kesinleşmiş bir şey yok” dese de Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu’nun Avrupa Birliği fonlarından 101 milyon Euro hibe desteği sağlandığı açıklamaları önemlidir. Böyle bir kaynak gelirse ancak hizmet anlamında gözle görülür bir gelişim ortaya çıkabilir.
Yoksa devletin yapacağı tek bir şey kalıyor, belediyelere kişi başına gönderdiği parasal desteği artırmak. Eğer genel ekonomiyle ilgili veriler gerçekse bunun da çok zor olmadığını düşünüyorum.
Belediyelerin parasal kaynaklarında bir iyileşme olmazsa seçim ziyaretlerinde dağıtılan bildirilerde adı geçen projeler o bildirilerden öteye geçemez.
Size proje sunanlara siz de kaynağını sorun ve ondan sonra inanın.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678