Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ABD’de hamsi gecesi

Karadenizliler, Amerika Birleşik Devletleri’nde

Karadenizliler, Amerika Birleşik Devletleri’nde düzenlenen hamsi gecesinde buluştu. Beş çeşit hamsi yemeği türü ile görücüye çıkan Karadeniz mutfağı, Amerikalı ziyaretçilerden tam not aldı.

ABD’nin Massachusetts eyaletinin Springfield kentinde, Karadeniz’in en önemli simgesi ve yiyeceği hamsinin farklı türdeki yemeklerinin sunulduğu gecede Türkler ve Amerikalılar bir araya geldi. Hamsiler, şoklanarak Karadeniz’den ABD’ye gönderildi.

Binlerce kilometre uzakta memleket özlemini hamsi ve yöresel yemeklerle gideren Türkler, hamsinin 5 çeşit sunumu ile eşsiz bir gece yaşadı.

Hamsinin Karadenizliler başta olmak üzere Türk mutfağında önemli bir yere sahip olduğunu belirten Saray Restoranlar zinciri sahibi Halil Kuru, “Gecede Rize, Trabzon, Giresun ve Ordu’da sıkça yapılan 5 çeşit hamsi yemeği ile konuklarımızın karşısına çıktık. Elbette Hamsinin onlarca çeşit yemeği yapılmaktadır. Gecede menünün kraliçesi Hamsi Kuşudur. Bu yemek türü Rize’ye aittir. Karadeniz’in vejetaryen mutfağına ait malzemelerle içi doldurulan Hamsi Kuşu, en son yumurta ile sosladıktan sonra kızartılmaktadır” dedi.

Hamsi köftesini Giresun’un Espiye ilçesinde işletmecilik yaptığında kendisinin çeşitli denemeler sonrasında ortaya çıkardığını söyleyen Halil Kuru, “Köftenin yanı sıra böreği, kızartması ve ekmeği ile eşsiz bir damak tadına sahip bulunan Hamsi yemeklerinin türlerini ısrarlar üzerine burada yeniden sunuma hazırladık. Her yıl Hamsi mevsiminde, Türkiye’den yaptığımız bağlantılarla en taze olarak müşterilerimize sunuyoruz. Diğer balıklardan ziyade Hamsiye büyük bir rağbet var” ifadelerine yer verdi.

Geceye katılan Türk Amerikan Giresunlular Derneği Başkanı İlhan Kodalak şunlara yer verdi:

“İnsanlar Türkiye’ye giderek tadamadıkları damak tadını burada tadıyorlar. Hamsi özlemini burada gideriyoruz. İlk defa Hamsi köftesini yiyorum. Karadenizli olmamıza rağmen ilk defa yemek nasip oldu. Hamsi her ne kadar çeşitli yollarla ABD’ye gelse bile kimse bu kadar çeşitlerini yapıp yeme şansı bulamamaktadır”.

Türk yemekleri ve özellikle Karadeniz mutfağının ABD’de sergilenmesinden mutlu olduklarını belirten New York Giresunlular Derneği Başkan Vekili ve İşadamı İlhami Arslan, “Uzun bir mesafeden Hamsi gecesi içi buraya geldik. Memleketimize olan özlemi ve mutfağımıza olan hasreti burada giderdik” şeklinde konuştu.

Ayşe Arslan ise “Bu gecede ülkemizin ve özellikle Karadeniz’imizin olmazsa olmazı olan Hamsi yemeklerinin türlerini tattık. Kendimizi Türkiye’de gibi hissettik. Bu tür gecelerin büyük bir coğrafyaya sahip olan ABD’nin farklı eyaletlerinde de tertiplenmesini istiyoruz” dedi.

“TÜRK MUTFAĞI DÜNYANIN EN İYİ MUTFAKLARINDAN BİR TANESİDİR”

Türkiye’den 10 bin kilometre gibi uzak bir mesafede Hamsi yemenin mutluluğunun tarif edilemeyeceğini bildiren İşadamı Zeki Türkmen ise şunları söyledi:

“Ülkemizden bu kadar uzak mesafede Karadeniz’in güzel lezzetlerini tatmak büyük keyif veriyor. Karadenizli hemşerilerimizde aynı keyfi alıyorlar diye düşünüyorum. ABD’nin önemli bir bölümünü gezmeme rağmen doğru dürüst bırakın Karadeniz’i Türk mutfağını göremedim. Kesinlikle Türk ve Karadeniz mutfağı ABD’de tanıtılmalı. Bu noktada büyük bir eksiklik bulunmaktadır. Girişimcinin ve yatırımcının görevinin ötesinde Türkiye Cumhuriyeti Devletinin buradaki temsilcilerinin yatırımcıların arkasında olması lazım. Türk mutfağı Dünyanın en iyi mutfaklarından bir tanesidir. Bu lezzetleri tanıtmak hem Türkiye için hem de buraya yatırımcı olarak gelen insanlarımız için de çok önemli.”

Uzun yıllar ABD’de yaşadığını anlatan İşadamı Erdal Kübüç, “Karadeniz ve Giresun mutfağını uzun yıllar bu ülkede yaşamamızdan dolayı neredeyse unuttuk. Geleneksel ve yöresel yemeklerimizin ABD’de yaşatılması ve bu ülkenin insanlarına sunulması çok önemlidir. Kendimizin burada olmasına rağmen ruhen Türkiye’deyiz” ifadelerini kullandı.

İşadamı Abdullah Kirman, memleket özlemini bu tür gecelerle giderdiklerini ve adeta deşarj olduklarını ve geceye katılanlar arasında önemli bir ABD’li bulunduğunu söyledi.

Gecede hamsi kuşu başta olmak üzere pilav, kızartma, köfte ve börek katılımcılara sunuldu.